АНДРЕЈ РУБЉОВ на Тарковски (12.06)

АНДРЕЈ РУБЉОВ на Тарковски (12.06)

АНДРЕЈ РУБЉОВ (Andrei Rublev / Андрей Рублёв, 1966) 12 јуни (сабота), 20:00 ч. Летно кино „Мирно лето“ (Kинотека) / Скопје + воведно излагање на д-р Атанас Чупоски, филмолог и автор на книгата „Христијанските слики и симболи и нарацијата во филмовите на А.А. Тарковски“ (може да се преземе како е-книга на сајтот на Кинотеката: https://tinyurl.com/hcjd48kj) 13 јуни (недела), 15:00 ч. „Киноверзум“, Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ / Свети Николе AНДРЕЈ РУБЉОВ е биографско-историска драма заснована…

Read More

РЕТРОСПЕКТИВА ТАРКОВСКИ (10-20 ЈУНИ) – ЗАОКРУЖУВАЊЕ НА 11. ФФФ

РЕТРОСПЕКТИВА ТАРКОВСКИ (10-20 ЈУНИ) – ЗАОКРУЖУВАЊЕ НА 11. ФФФ

Тарковски, во интервју во 1980-тата година за НОСТАЛГИЈА кој во тоа време е во подготовка, на новинарско прашање „Реализам на сонот, исто како во ОГЛЕДАЛО?“ ќе одговори: „Не постои ‘реализам’ од едната страна, а од другата (во контраст, контрадикција) ‘сонот’. Ние поминуваме третина од нашите животи спиејќи (што значи, сонувајќи): постои ли таму некаде нешто кое е пореално од сонот?“ И токму затоа во рамките на 11. Филозофски филмски фестивал Ретроспектива на авторот кој ги…

Read More

РЕТРОСПЕКТИВА ТАРКОВСКИ, 10-20 јуни

РЕТРОСПЕКТИВА ТАРКОВСКИ, 10-20 јуни

Лeтно кино „Мирно лето“, Кинотека (Скопје) и „Киноверзум“ при МСУ Державин (Свети Николе) слободен влез во рамките на капацитетот на кино салата * во услови на дожд, од Летното кино „Мирно лето“ проекциите ќе се поместат во зградата на Кинотеката Програма на ФФФ 2021 организирана во соработка со Амбасадата на Руска федерација во Скопје, Кинотеката на С. Македонија, МСУ Державин, Амбасадата на Шведска и Италијанската амбасада во Скопје   10 јуни (четврток) 20.00 Летно кино…

Read More

ДОБИТНИЦИ НА „ЗЛАТЕН БУВ“
11. ФФФ

ДОБИТНИЦИ НА „ЗЛАТЕН БУВ“ 11. ФФФ
https://youtu.be/oel-NKf3zQk   Вчеравечер во Кинотеката на С. Македонија на свечен начин со прогласување на добитниците на „Златен був“ заврши 11. Филозофски Филмски Фестивал. Во Официјалната селекција на долгометражни филмови, стручното жири во состав Џон О‘Меларка (John Ó Maoilearca) – професор на Катедрата за критички и историски студии на Универзитетот Кингстон во Велика Британија и член на редакцијата на списанието Film-Philosophy, Снежана Младеновска Анѓелков (м-р по уметности од областа на филмската и телевизиската монтажа и наградуван... Read More

Доделување на наградите ЗЛАТЕН БУВ

Доделување на наградите ЗЛАТЕН БУВ

Доделување на наградите ЗЛАТЕН БУВ и „ХАОТИЧНАТА АНА“ од Ревијалната програма за крај на 11. Филозофски филмски фестивал Вечерва, во 20:30 часот, свечено ќе биде одбележан крајот на 11. Филозофски филмски фестивал со традиционалното доделување на наградите „ЗЛАТЕН БУВ“. За наградите, како од публиката, така и од жирито, во конкуренција беа 26 филмови: 5 во Официјалната селекција на долгометражни филмови и 21 во Официјалната селекција на краткометражни филмови.  Стручното жири во состав: Џон О‘Меларка (John…

Read More

Ден 7 –
БЕТИ БЛУ, АТЛАНТИДА и ВДИШИ-ИЗДИШИ

Ден 7 – БЕТИ БЛУ, АТЛАНТИДА и ВДИШИ-ИЗДИШИ

Францускиот филмски класик БЕТИ БЛУ, АТЛАНТИДА и ВДИШИ-ИЗДИШИ од Селекцијата на долгометражни филмови, ден пред затворањето на Филозофскиот филмски фестивал Оваа среда, на програмата на 11. Филозофски филмски фестивал публиката ќе има последна можност да ги погледне долгометражните филмови од официјалната селекција – најдобриот филм на „Хоризонти“ во Венеција „АТЛАНТИДА“ (Atlantis)  и добитникот на Гранд При од жирито во Шангај „ВДИШИ- ИЗДИШИ“ (Inhale-Exhale). Вечерта во 17 часот ќе ја отвори „АТЛАНТИДА“ на украинскиот режисер Валентин…

Read More

Ден 6 – ЕВА, ПРОБЛЕМОТ СО ПРИРОДАТА и ЅИД

Ден 6 – ЕВА, ПРОБЛЕМОТ СО ПРИРОДАТА и ЅИД

   Продолжуваат проекциите на квалитетни филмски остварувања во рамки на 11.Филозофски филмски фестивал. Почнувајќи од 17 часот, публиката, по втор пат ќе може да погледне два филма од Официјалната селекција на долгометражни филмови. ПРОБЛЕМОТ СО ПРИРОДАТА / THE TROUBLE WITH NATURE (2020) на режисерот Илум Јакоби, е филм во којшто се пренесува љубовта, почитта и посветеноста кон природата на авторот. Јакоби кој и самиот е планинар и алпинист, ја сместува приказната во 18-тиот век, во…

Read More

Ден 5 – Втора вечер на краткометражни филмови

Ден 5 – Втора вечер на краткометражни филмови

Со стартот на седмицата, Филозофскиот филмски фестивал полека влегува во втората половина од своето 11-то издание. Публиката, вечерва од 18 часот ќе има уште една шанса репризно да ги погледне студентските краткометражни филмови на рускиот режисер Андреј Тарковски, во соработка со Амбасадата на Руската федерација во Скопје, Кинотеката на С. Македонија и Меѓународниот Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“. Во кинотечната сала во Кинотеката ќе биде прикажан првиот филм на Тарковски од филмската академија во Москва,…

Read More

Ден 4 –
Прва вечер на краткометражни филмови

Ден 4 – Прва вечер на краткометражни филмови

АВИВА, ПРОБЛЕМОТ СО ПРИРОДАТА и Првата вечер од Официјалната селекција на  краткометражни филмови вечерва на Филозофскиот филмски фестивал Филозофскиот филмски фестивал продолжува со засилено темпо и денеска. Филмската вечер се отвора во 17 часот со втората проекција на АВИВА, најновиот филм на израелско-американскиот режисер Боаз Јакин. Филмот кој магазинот Rollingstone едноставно ќе го опише како „Сексуално исцеление, танц по танц” вклучува егзалтирачки танцови сцени и двајца протагонисти играни од четворица различни актери. Ова е последна…

Read More

Ден 3 – „ЅИД“ и „АВИВА“ од долгометражната селекција

Ден 3 – „ЅИД“ и „АВИВА“ од долгометражната селекција

„ЅИД“ и „АВИВА“ од долгометражната селекција и, за прв пат на големото платно, студентските филмови на Тарковски вечерва на Филозофскиот филмски фестивал Богата филмска и едукативна програма и на третиот ден од 11. Филозофски филмски фестивал во Кинотеката. 17 часот е терминот резервиран за проекцијата на „ЅИД“ (WYCIECZKA, 2019) во режија на Бартош Груџиецки (Bartosz Grudziecki). Филмот кој е дел од официјалната селекција на долгометражни филмови беше номиниран за највисоката награда на Софискиот филмски фестивал…

Read More
1 2 3 4 5 9