Фил(м)ософија со деца / Phil(m)osophy with Children

Фил(м)ософија со деца / Phil(m)osophy with Children

ЕП / EP ФИЛ(М)ОСОФИЈА СО ДЕЦА / PHIL(M)OSOPHY WITH CHILDREN   20-27 мај ДЕТЕТО ФАНТОМ (Phantom Boy, 2015) Анимиран филм за деца (8+), Франција, 84’ Жан-Луп Фелисиоли, Алан Гањол (Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol) Линк за пристап до филмот во периодот 20-27 мај 2022: https://cinesquare.net/#/movie/1454 (по регистрацијата на Cinesquare, внесете го овој код при купувањето на филмот за да го погледнете бесплатно преку ФФФ, ограничен број на прегледи: MGR79).  *синхронизиран на македонски јазик Онлајн проекција за…

Read More

ФФФ@МСУ – Generación: Buñuel, Lorca, Dalí (14/5, 12.00)

ФФФ@МСУ – Generación: Buñuel, Lorca, Dalí (14/5, 12.00)

ФФФ@МСУ во рамките на Придружната програма на 12. Филозофски филмски фестивал PFF@MCA within the Programme of the 12th Philosophical Film Festival 14 мај (сабота/Saturday), 12.00 Музеј на современата уметност Скопје / Museum of Contemporary Art Skopje ГЕНЕРАЦИЈА: БУЊУЕЛ, ЛОРКА, ДАЛИ (Generación: Buñuel, Lorca, Dalí, 2018) реж. Хавиер Еспада / Javier Espada и Алберт Монтон / Albert Montón (ES/MX), 75’ вовед со проф. д-р Иван Џепароски / introduction by Prof. Ivan Dzeparoski бесплатна проекција, ограничен капацитет…

Read More

Официјална селекција на краткометражни филмови 2022

Официјална селекција на краткометражни филмови 2022

И КОНЕЧНО!!! Ја објавуваме Официјалната Селекција на Краткометражни филмови на 12. Филозофски Филмски Фестивал кој ќе се одржи од 1 до 9 јуни во Скопје, Македонија. Од мноштвото филмови кои ни пристигнаа, ги објавуваме 16-те филмови во компетитивната програма! Филмовите ќе се борат за наградата „Златен Був”, награда за најдобар краткометражен филм според жирито и публиката, како и Специјалното признание „Стефан Сидовски – Сидо“ од жирито. Ни пристигнаа филмови од целиот свет, а истите ќе…

Read More

Повик за Работилница за естетика (ФФФ 2022)

Повик за Работилница за естетика (ФФФ 2022)

По двогодишна пауза, со радост Ве покануваме на нашата Работилница за млади во Скопје, овој пат со д-р Атанас Чупоски во рамките на 12. ФФФ, а наменета за младите на возраст од 17 до 19 години заинтересирани за естетиката на филмскиот јазик. Професорот Чупоски ќе ве очекува со интересни предавања и вежби во Кинотека на Северна Македонија.  На работилницата ќе можат да учествуваат 12 учесници. За да се пријавите, ве молиме пополнeте ја кусата електронска регистрација најдоцна…

Read More

Жртвопринесување на Тарковски

Жртвопринесување на Тарковски

Во соработка со Амбасадата на Шведска во Скопје 19 јуни (сабота), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на доц. д-р отец Милан Ѓорѓевиќ ЖРТВОПРИНЕСУВАЊЕ (Sacrifice / Offret, 1986) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (SE/UK/FR), 142’   20 јуни (недела), 17.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе ЖРТВОПРИНЕСУВАЊЕ (Sacrifice / Offret, 1986) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (SE/UK/FR), 142’   Aлександар, новинар, естетичар и пензиониран актер му кажува на „Малиот човек“, неговиот нем син,…

Read More

НОСТАЛГИЈА (17.06) – Ретроспектива Тарковски

НОСТАЛГИЈА (17.06) – Ретроспектива Тарковски

17 јуни (четврток), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на Владимир Љ. Ангелов НОСТАЛГИЈА (Nostalghia, 1983) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU/IT), 125’   19 јуни (сабота), 17.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе НОСТАЛГИЈА (Nostalghia, 1983) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU/IT), 125’ Соработка со Амбасадата на Италија во Скопје Андреј Горкачов, руски поет, патува во Тоскана, Италија, за да го истражи животот на еден руски композитор од 18-тиот век, Павел Сосновски. Но, уште на…

Read More

СТАЛКЕР дел од Ретроспектива Такрковски (15.06)

СТАЛКЕР дел од Ретроспектива Такрковски (15.06)

15 јуни (вторник), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на м-р Стефан Палитов СТАЛКЕР (Stalker / Сталкер, 1979) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 161’   18 јуни (петок), 17.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе СТАЛКЕР (Stalker / Сталкер, 1979) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 161’   Научнофантастичниот филм СТАЛКЕР е снимен според новелата „Пикник покрај патот“ на браќата Борис и Аркадиј Стругацки. Филмот ги следи тројцата мажи, Научникот (Николај Гринко), Писателот…

Read More

ОГЛЕДАЛО на Тарковски (14.06)

ОГЛЕДАЛО на Тарковски (14.06)

14 јуни (понеделник), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на проф. д-р Славица Србиновска ОГЛЕДАЛО (Miror / Зеркало, 1975) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 106’   16 јуни (среда), 18.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе ОГЛЕДАЛО (Miror / Зеркало, 1975) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 106’   На прашањето „Реализам на сонот, исто како во Огледало?“, од интервју во 1980-тата година за Носталгија кој во тоа време е во подготовка, Тарковски на новинарот…

Read More

СОЛАРИС на Андреј Тарковски (13.6)

СОЛАРИС на Андреј Тарковски (13.6)

13 јуни (недела), 20:00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) онлајн воведно излагање на проф. Кирил Трајчев СОЛАРИС (Solaris /Солярис, 1972) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 166’   15 јуни (вторник), 16.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе воведно излагање на проф. Кирил Трајчев СОЛАРИС (Solaris /Солярис, 1972) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 166’   Мисијата Соларис е утврдена база на планетата која пречекува еден вид агенти, но деталите се многу мистични. Научниците се…

Read More
1 2 3 4 9