Доделени наградите на 14. ФФФ: Двоен „Златен був“ за „Прозаични стихови“ на иранскиот режисерски двоец Али Асгари и Алиреза Катами

Доделени наградите на 14. ФФФ: Двоен „Златен був“ за „Прозаични стихови“ на иранскиот режисерски двоец Али Асгари и Алиреза Катами

На синоќешното Затворање на 14. Филозофски филмски фестивал беа прогласени добитниците на наградите „Зладен був“ за најдобар долгометражен и краткометражен филм според жири-комисијата, специјалното признание „Стефан Сидовски – Сидо“ за краткометражен филм и плакетите „Златен був“ за најдобар долгометражен и краткометражен филм според гласовите на публиката. Жири комисијата на 14. Филозофски филмски фестивал беше во состав на проф. д-р Славица Србиновска, професорка на Катедрата за општа и компаративна книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“; филозофот…

Read More

СВЛ: НАГРАДЕНИ ЕСЕИ

СВЛ: НАГРАДЕНИ ЕСЕИ

На 3 јуни во Кинотеката на С. Македонија се одржа свечено доделување на наградите од циклусот натпревари (2024) за средношколците, односно: Државниот натпревар по филозофија, македонскиот натпревар за Филозофската олимпијада и за Најдобар фил(м)ософски есеј во рамките на сегментот Средношколска видеолектира, дел од Едукативната програма на 14. Филозофски филмски фестивал.  Ги соопштуваме наградените ученици на Конкурсот за најдобар фил(м)ософски есеј. Есеите оваа година за подлошка го имаа германскиот филмски класик „Али: Стравот ја јаде душата“…

Read More

ФОКУС ГОДАР: Годар: човекот-филм (ФФФ 2023)

ФОКУС ГОДАР: Годар: човекот-филм (ФФФ 2023)

ФФФ@МСУ Настан во најава на 13. издание на Фестивалот 19 мај (петок) 20:00    2023: ФОКУС ГОДАР ФФФ Doc.: Годар: човекот-филм (Godard Cinema / Godard seul le cinéma, 2022)                                                                                                                Сирил Лоти (Cyril Lаuthy, FR), 101’ Venice Classics 2022 МСУ Соработка со Музеј на современата уметност Скопје Излагање на м-р Стефан Палитов Жан-Лик Годар е човек-филм. Тој е квинтесенцијата на филмот со повеќе од 140 снимени филмови во текот на 60 години. Од каде доаѓа неговата…

Read More

Музички перформанс: Букршлиев и Мирческа Свират Coltrane

Музички перформанс: Букршлиев и Мирческа Свират Coltrane

МУЗИЧКИ ПЕРФОРМАНС 2 јуни (петок) 20.00 Летно кино „Мирно лето“ Букршлиев и Мирческа Свират Coltrane  за Свеченото отворање на 13. ФФФ                                                                                                               …

Read More

ФОКУС ГОДАР: (И)стории на филмот – ФФФ 2023

ФОКУС ГОДАР: (И)стории на филмот – ФФФ 2023

5/6 (понеделник) 18.15 Кинотекa  (И)СТОРИИ НА ФИЛМОТ (Histoire(s) du cinéma, 1988-1998) 1-4 епизода Жан-Лик Годар / Jean-Luc Godard, FR, 147′ Фокус Годар   7/6 (среда) 18.15 Кинотека  (И)СТОРИИ НА ФИЛМОТ (Histoire(s) du cinéma, 1988-1998) 5-8 епизода Жан-Лик Годар / Jean-Luc Godard, FR, 119′ Фокус Годар   Својствено на „човекот-филм“, Жан-Лик Годар секако не предлага хронолошка историја на кинематографијата, туку двојно истражување, патување низ историјата на дваесеттиот век, низ земјата на сликите, но и истражување на…

Read More

Фил(м)ософија со деца – ФФФ 2023

Фил(м)ософија со деца – ФФФ 2023

Овој сегмент од ЕП е наменет за најмалите философи и филмофили, учениците од 7-12 години, и е поврзан со гледање на филм на децата и потоа одржување на фил(м)ософска работилница (физички, во Скопје и онлајн, за децата низ Македонија). Годинава, деца од 9 до 11 годишна возраст ќе го гледаат јапонскиот анимиран филм „Мираи“ (Mirai, 2018) и ќе дискутираат на избрана тема.   МИРАИ (Mirai no Mirai, 2018) анимиран филм за деца (8+) * Превод…

Read More

Работилници за млади – ФФФ 2023

Работилници за млади – ФФФ 2023

РАБОТИЛНИЦА ЗА МЛАДИ „ЕСТЕТИКА НА ФИЛМСКИОТ ЈАЗИК“ (Скопје) Работилницатата за млади со д-р Атанас Чупоски во рамките на 13. ФФФ е наменета за младите заинтересирани за естетиката на филмскиот јазик на возраст од 17 до 19 години (до 12 учесници). Цел на работилницата е да ги запознае младите филмофили со основите на филмскиот јазик и начините на интерпретација на филмската приказна. Како и другите уметности, и филмската уметност поседува специфичен јазик, но, исто така, и…

Read More

Средношколска видео лектира – ФФФ 2023

Средношколска видео лектира – ФФФ 2023

Оваа година како дел од Едукативната програма, во текот на месец април повторно се одржа Средношколската видео лектира. На 4 април во Младинскиот културен центар во Скопје за учениците од Скопје (6 гимназии) и Велес се одржа проекција на филмот ДУХОТ НА УЛИШТЕТО (El espiritu de la colmena / The Spirit of the Beehive, 1973) на Виктор Ерисе, а потоа во периодот од 5 до 11 април проекции се одржаа уште во 5 градови за…

Read More

ФФФ@МСУ: Годар: човекот-филм

ФФФ@МСУ: Годар: човекот-филм

ФФФ Doc. : Годар: човекот-филм (Godard Cinema / Godard seul le cinéma, 2022) реж. Сирил Лоти/Cyril Lаuthy (FR), 101’ 📆19.5. (петок) / 20:00 / МСУ 🎟️ Бесплатна проекција *Соработка со Музеј на современата уметност Скопје Жан Лик Годар е човек-филм. Тој е квинтесенцијата на филмот со повеќе од 140 снимени филмови во текот на 60 години. Од каде доаѓа неговата аура? Се разбира, од легендарните филмови, но и од самиот Годар. Тој е јавна личност,…

Read More

Повик за волонтери за Филозофски филмски фестивал 2023

Повик за волонтери за Филозофски филмски фестивал 2023

Филозофски филмски фестивал се врати и бараме волонтери кои се страсни за филозофијата и филмот! Овогодинешниот фестивал којшто ќе се случува од 2-ри до 9-ти јуни, кој ветува дека ќе биде подобар од кога било претходно, а потребни ни се посветени и ентузијастични волонтери кои ќе ни помогнат да го оствариме. Ако сакате да волонтирате за уникатно искуство кое ги спојува филозофијата и филмот, тогаш ве покануваме да ни се придружите. Бараме луѓе кои се…

Read More
1 2