Философија со деца / P4C with Тhomas Wartenberg

Философија со деца / P4C with Тhomas Wartenberg

[scroll for EN] Фил(м)ософија со деца сегментот, и целата Едукативна програма, се еден од најзначајните столбови на ФФФ. Токму затоа, покрај Средношколската видео лектира и Работилниците за млади организирани низ целата земја, веќе неколку години вложуваме во развојот на философијата со деца во Македонија, дисциплина којашто веќе широко се практикува во светски рамки под закрила и на УНЕСКО, а во нашиот фестивал, токму преку непосредноста на визуелниот јазик на филмот и пионерските обиди во негово…

Read More

PFF 2022 Awards announced!

PFF 2022 Awards announced!

Yesterday, on the closing evening of the festival, the awards for the best films were announced according to the decisions of the jury and the votes of the audience. Here are all the winners, through the words and motivations by our jury members. Congratulations to all the directors and their casts & crews! “Golden Owl” Award for Best Short Film by the Jury / „Златен був“ за најдобар краткометражен филм според жирито WARSHA by Dania…

Read More

Промоција на зборник „Филозофија и филм“ (8 јуни, 17:00, КИЦ)

Промоција на зборник „Филозофија и филм“ (8 јуни, 17:00, КИЦ)

[scrol for EN] 8 јуни (среда), 17:00 Културно информативен центар Промоција на зборникот „Филозофија и филм“ на англиски јазик, второ издание од едицијата „Филмософија“ на Филозофското друштво на Македонија коешто произлезе од Првата интернационална конференција „Филозофија и филм“ одржана во 2021 година. Со текстови од 12 автори од цела Европа коишто пишуваат на различни теми од областа на филм-философијата, промоторот од Шпанија, Ернесто Хередеро дел Кампо, ќе ѝ го претстави изданието на македонската јавност во…

Read More

Фил(м)ософија со деца / Phil(m)osophy with Children

Фил(м)ософија со деца / Phil(m)osophy with Children

ЕП / EP ФИЛ(М)ОСОФИЈА СО ДЕЦА / PHIL(M)OSOPHY WITH CHILDREN   20-27 мај ДЕТЕТО ФАНТОМ (Phantom Boy, 2015) Анимиран филм за деца (8+), Франција, 84’ Жан-Луп Фелисиоли, Алан Гањол (Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol) Линк за пристап до филмот во периодот 20-27 мај 2022: https://cinesquare.net/#/movie/1454 (по регистрацијата на Cinesquare, внесете го овој код при купувањето на филмот за да го погледнете бесплатно преку ФФФ, ограничен број на прегледи: MGR79).  *синхронизиран на македонски јазик Онлајн проекција за…

Read More

ФФФ@МСУ – Generación: Buñuel, Lorca, Dalí (14/5, 12.00)

ФФФ@МСУ – Generación: Buñuel, Lorca, Dalí (14/5, 12.00)

ФФФ@МСУ во рамките на Придружната програма на 12. Филозофски филмски фестивал PFF@MCA within the Programme of the 12th Philosophical Film Festival 14 мај (сабота/Saturday), 12.00 Музеј на современата уметност Скопје / Museum of Contemporary Art Skopje ГЕНЕРАЦИЈА: БУЊУЕЛ, ЛОРКА, ДАЛИ (Generación: Buñuel, Lorca, Dalí, 2018) реж. Хавиер Еспада / Javier Espada и Алберт Монтон / Albert Montón (ES/MX), 75’ вовед со проф. д-р Иван Џепароски / introduction by Prof. Ivan Dzeparoski бесплатна проекција, ограничен капацитет…

Read More

Официјална селекција на краткометражни филмови 2022

Официјална селекција на краткометражни филмови 2022

И КОНЕЧНО!!! Ја објавуваме Официјалната Селекција на Краткометражни филмови на 12. Филозофски Филмски Фестивал кој ќе се одржи од 1 до 9 јуни во Скопје, Македонија. Од мноштвото филмови кои ни пристигнаа, ги објавуваме 16-те филмови во компетитивната програма! Филмовите ќе се борат за наградата „Златен Був”, награда за најдобар краткометражен филм според жирито и публиката, како и Специјалното признание „Стефан Сидовски – Сидо“ од жирито. Ни пристигнаа филмови од целиот свет, а истите ќе…

Read More

Повик за Работилница за естетика (ФФФ 2022)

Повик за Работилница за естетика (ФФФ 2022)

По двогодишна пауза, со радост Ве покануваме на нашата Работилница за млади во Скопје, овој пат со д-р Атанас Чупоски во рамките на 12. ФФФ, а наменета за младите на возраст од 17 до 19 години заинтересирани за естетиката на филмскиот јазик. Професорот Чупоски ќе ве очекува со интересни предавања и вежби во Кинотека на Северна Македонија.  На работилницата ќе можат да учествуваат 12 учесници. За да се пријавите, ве молиме пополнeте ја кусата електронска регистрација најдоцна…

Read More

Kutlrurama – платформа на Гете-институтот со онлајн културни настани

Kutlrurama – платформа на Гете-институтот со онлајн културни настани

По нашата успешна соработка со Goethe-Institut Skopje минатата година (Ретроспективата Вим Вендес), оваа година Гете ја иницираше платформата „Културама“ (Kulturama) наменета за фриленс уметници или уметнички групи од сите дисциплини, културни институции како музеи, театри, опери, концертни сали, радио станици и промотори на филмската уметност, односно за сите оние кои сакаат нивните онлајн културни настани да имаат интернационален опсег и видливост за љубителите на културата ширум светот. Им благодариме најсрдечно на Гете институтот за продолжувањето на успешната…

Read More

Специјално признание „Стефан Сидовски – Сидо“

Специјално признание „Стефан Сидовски – Сидо“

10. роденденско и хибридно издание на Филозофскиот Филмски Фестивал е посветено на нашиот професор, член на Организацискиот одбор на Фестивалот до минатата година и негов пријател од самиот почеток, проф. д-р Стефан Сидовски. Човекот кој се наоѓа токму на изворот на оваа синергија на филозофијата и филмот во Македонија и чиешто дело се надеваме дека ќе инспирира и други млади автори, од двете области, во иднина да зачекорат по неговите стапки и да продолжат да…

Read More

Најдобри краткометражни филмови на ФФФ 2020, објавени награди

Најдобри краткометражни филмови на ФФФ 2020, објавени награди

Жирито во состав Стефан Палитов, Станислав Лигужињски (Stanisław Liguziński) и Стефан Видиков, по долга и плодна делиберација, одлучи кои се двата Најдобри кратки филма на ФФФ 2020…   ⚜️ ОСЛО (Oslo) на реж. Шејди Сроу / Shady Srour Награда за Најдобар краткометражен филм на ФФФ 2020 („Златен був“ и симболична финансиска награда) ПОГЛЕДНИ ГО ФИЛМОТ: https://cinesquare.net/#/movie/1510/_oslo “ОСЛО е трпeлива повеќеслојна медитација за егзистенцијализмот, направена со маестрално владење на режисерската техника. Му дозволува на гледачот да рефлектира за…

Read More
1 2 3