Статуетката „Златен був“ за јапонскиот филм „План 75“ на Чие Хајакава

Статуетката „Златен був“ за јапонскиот филм „План 75“ на Чие Хајакава

Во овие изминати осум дена, Кинотеката беше свртилиште на вистинските филмољупци, а фестивалот зад себе остави возбудлива енергија и поттик за филозофско естетички размислувања, и нови филмски соништа. Со соопштување на наградите од интернационалното жири и последната проекција од програмата, синоќа во Кинотеката на С. Македонија, во одлична атмосфера, беше затворен годинешниот Филозофски филмски фестивал. Сцена од наградениот „План 75“ Јапонскиот филм „План 75“ (2022) во режија на Чие Хајакава ја доби наградата „Златен був“…

Read More

Интервју со Кшиштоф Зануси, специјален гостин на 13. ФФФ

Интервју со Кшиштоф Зануси, специјален гостин на 13. ФФФ

Кшиштоф Зануси: Прво ме сметаа за најнадежен, а по три години за ненадежен студент   Луѓето кои се понапредни, поамбициозни, кои имаат повисоки цели, тие го менуваат светот. Тие ќе го сакаат филмот засекогаш, претпоставувам. И никогаш нема да го напуштат. Филмот „Совршен број“ на еден од најголемите европски режисери и сценаристи на денешнината – Кшиштоф Зануси од Полска ќе биде прикажан на 8 јуни во Кинотеката, во рамките на Филозофскиот филмски фестивал. Легендарниот режисер,…

Read More

Повик за СВЛ и Конкурс за есеј 2023

Повик за СВЛ и Конкурс за есеј 2023

Од 2016 година, Филозофскиот филмски фестивал својата годишна одисеја неофицијално ја започнува со Едукативната програма, односно сегментот именуван како Средношколска видео лектира. Тој се состои од организирано гледање на филмски класик и Конкурс за најдобар фил(м)ософски есеј на тема инспирирана од филмот. Исто како и минатата година, и годинава средношколската популација ќе има можност да го погледне филмот на некоја од седумте регионални проекции (Скопје, Битола, Гевгелија, Неготино, Охрид, Тетово и Штип), во периодот меѓу…

Read More

Големите очекувања – Милчо Манчевски

Големите очекувања – Милчо Манчевски

ГОЛЕМИТЕ ОЧЕКУВАЊА: КОГА НЕКОЈ ФИЛМ НЕ Е „ДОВОЛНО МАКЕДОНСКИ“ Great expectations: when a film is “not Macedonian enough”* Милчо Манчевски / Milcho Manchevski *English version on Cineuropa.org, published 14.10.2022 Преземи го документот тука

Read More

Жртвопринесување на Тарковски

Жртвопринесување на Тарковски

Во соработка со Амбасадата на Шведска во Скопје 19 јуни (сабота), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на доц. д-р отец Милан Ѓорѓевиќ ЖРТВОПРИНЕСУВАЊЕ (Sacrifice / Offret, 1986) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (SE/UK/FR), 142’   20 јуни (недела), 17.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе ЖРТВОПРИНЕСУВАЊЕ (Sacrifice / Offret, 1986) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (SE/UK/FR), 142’   Aлександар, новинар, естетичар и пензиониран актер му кажува на „Малиот човек“, неговиот нем син,…

Read More

НОСТАЛГИЈА (17.06) – Ретроспектива Тарковски

НОСТАЛГИЈА (17.06) – Ретроспектива Тарковски

17 јуни (четврток), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на Владимир Љ. Ангелов НОСТАЛГИЈА (Nostalghia, 1983) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU/IT), 125’   19 јуни (сабота), 17.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе НОСТАЛГИЈА (Nostalghia, 1983) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU/IT), 125’ Соработка со Амбасадата на Италија во Скопје Андреј Горкачов, руски поет, патува во Тоскана, Италија, за да го истражи животот на еден руски композитор од 18-тиот век, Павел Сосновски. Но, уште на…

Read More

СТАЛКЕР дел од Ретроспектива Такрковски (15.06)

СТАЛКЕР дел од Ретроспектива Такрковски (15.06)

15 јуни (вторник), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на м-р Стефан Палитов СТАЛКЕР (Stalker / Сталкер, 1979) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 161’   18 јуни (петок), 17.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе СТАЛКЕР (Stalker / Сталкер, 1979) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 161’   Научнофантастичниот филм СТАЛКЕР е снимен според новелата „Пикник покрај патот“ на браќата Борис и Аркадиј Стругацки. Филмот ги следи тројцата мажи, Научникот (Николај Гринко), Писателот…

Read More

ОГЛЕДАЛО на Тарковски (14.06)

ОГЛЕДАЛО на Тарковски (14.06)

14 јуни (понеделник), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на проф. д-р Славица Србиновска ОГЛЕДАЛО (Miror / Зеркало, 1975) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 106’   16 јуни (среда), 18.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе ОГЛЕДАЛО (Miror / Зеркало, 1975) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 106’   На прашањето „Реализам на сонот, исто како во Огледало?“, од интервју во 1980-тата година за Носталгија кој во тоа време е во подготовка, Тарковски на новинарот…

Read More
1 2 3 5