2013

2013

Третото издание на Фестивалот во пролетта 2013 година се случи по едногодишна пауза поради која симболично беше именувано: The Return Of The Owl. Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје стана епицентар на креативната и критичка мисла инспирирана од теми за биоетиката, дистинкцијата сон/јаве, филозофијата за деца, и егзистенцијализмот и феминизмот – свечено предавање одржано од Раководителот на Институтот за филозофија проф. д-р Иван Џепароски по прикажувањето на филмот Les Amants du Flore за животот и делото на Симон де Бовоар и Жан-Пол…

Read More

2014

2014

Четвртото издание на Фестивалот насловено Букет мисли (2014) беше ориентирано кон филозофијата на филмот обработувајќи дела на филмски великани како Тарковски, Ханеке и Линч, овој пат подготвено од страна на младите филозофи и пасионирани љубители на филмот, сите сегашни или поранешни студенти на Институтот за филозофија. Програмата се состоеше од три настани кои се одржаа на 25-ти и 26-ти април 2014 година на Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје: Предавање на Перица Јовчевски „Тарковски како повод – кон една херменевтика…

Read More

2015

2015

ОФИЦИЈАЛНА ПРОГРАМА   Отворање на ФИЛОЗОФСКИОТ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ 1. МИРНО ЛЕТО  (A Quiet Summer) Кинотека на Македонија, 2. април  2015 (четврток), 19:00.   игран филм, СФР Југославија, 1961, 99 мин., црно-бел, 35 мм. режија: Димитрие Османли сценарио: Фрида Филиповиќ улоги: Љупка Џундева, Слободан Перовиќ Познат како првата македонска филмска комедија, филмот Мирно лето се вбројува во еден од класиците на македонската кинематографија. Преку една доста едноставна приказна публиката се запознава не само со ликовите на филмот, туку и со…

Read More

2016

2016

Главна програма 07-09.04.2016 Кинотека на Македонија ЕДЕН МАЖ И ЕДНА ЖЕНА (Un homme et une femme) Свечено отворање на Фестивалот 7 април (четврток) 19:00 ч. – Кинотека на Македонија   Игран филм, Франција 1966 г., 102 мин., колор, Blu-Ray Режија: Клод Лелуш (Claude Lelouch) Сценарио: Клод Лелуш, Пјер Утерховен (Claude Lelouch, Pierre Uytterhoeven) Улоги: Анук Еме, Жан-Луј Трентињан, Пјер Бару (Anouk Aimée, Jean-Louis Trintignant, Pierre Barouh) „Еден маж и една жена“ е француски романтичен филм од 1966…

Read More

Промоција на тематот „Филозофија и филм“

ФИЛОЗОФСКА ТРИБИНА, темат: ФИЛОЗОФИЈА И ФИЛМ – мост меѓу мудрата мисла и подвижните слики Кога ќе легнат импресиите и ќе пробаат да си го најдат местото меѓу бесконечност на значењето на зборовите, како некоја трајна вистина од некој агол на сеќавањето звучат стиховите од Радован Павловски: „Со гласот да се преиначи атмосферата, притисокот да се одбегне да се израсте високо над пустинските предели само со духот и без ничија помош изгубен во слободата да се…

Read More

Промоција на тематот „Филозофија и филм“

Промоција на тематот „Филозофија и филм“

ФИЛОЗОФСКА ТРИБИНА, темат: ФИЛОЗОФИЈА И ФИЛМ – мост меѓу мудрата мисла и подвижните слики Кога ќе легнат импресиите и ќе пробаат да си го најдат местото меѓу бесконечноста на значењето на зборовите, како некоја трајна вистина од некој агол на сеќавањето звучат стиховите од Радован Павловски: „Со гласот да се преиначи атмосферата, притисокот да се одбегне да се израсте високо над пустинските предели само со духот и без ничија помош изгубен во слободата да се…

Read More

Излезе новиот број на „Филозофска трибина“

Излезе новиот број на „Филозофска трибина“

Најрадосни, со вас ја споделуваме веста дека на пат е првата публикација од областа на филозофијата и филмот во Македонија – тематот „ФИЛОЗОФИЈА И ФИЛМ“ на списанието Филозофска трибина во издание на Филозофското друштво на Македонија. Особено се радуваме бидејќи конечно пионерските обиди на Филозофскиот Филмски Фестивал си најдоа и пишана форма, и дел од оние убави средби со вас преточени во плодни дискусии на крајот од секоја од проекциите сега можеме да ги најдеме…

Read More

Режисерот и сценаристот на „Сè за луѓето“ во Скопје

Режисерот и сценаристот на „Сè за луѓето“ во Скопје

Во понеделникот (5-ти јуни 2017) се одржа Специјалната проекција на двојниот победник на 7. Филозофски Филмски Фестивал, германско-грузиската копродукција Сè за луѓето  (All About People) на режисерот Гиорги Абашишвили. На проекцијата во Скопје беа присутни режисерот и сценаристот на филмот, Гиорги Абашишвили (Giorgi Abashishvili) и Миријам Штен (Miriam Steen) кои допатуваа од Германија специјално за настанот. Гостите имаа шанса да го посетат Скопје, се запознаа со вработените во Кинотеката на Македонија и добија подароци од…

Read More

Специјална проекција на „Сè за луѓето“

Специјална проекција на „Сè за луѓето“

Специјална проекција на Најдобриот долгометражен филм на ФФФ 2017 СЀ ЗА ЛУЃЕТО (ALL ABOUT PEOPLE) на грузискиот режисер Гиорги Абашишвили (Giorgi Abashishvili). Оваа грузиско-германска копродукција ги освои срцата и на публиката и на жирито на 7. Филозофски Филмски Фестивал и режисерот Абашишвили и сценаристката Миријам Штен (Miriam Steen) ќе бидат наши гости во Скопје на 5 јуни (понеделник) во Кинотеката на Македонија со почеток од 20.00 чaсот. Настанот е поддржан од програмата Цивика мобилитас, Германската амбасада…

Read More
1 2 3 4