Кратки филмови и омнибус базиран на расказите на Георги Господинов

Кратки филмови и омнибус базиран на расказите на Георги Господинов

ОСВРТ КОН ЧЕТВРТИОТ И НАЈАВА НА ПЕТТИОТ ДЕН НА 9. ФФФ Четвртиот ден од 9. Филозофски Филмски Фестивал беше во знакот на документарниот филм. Во делот од Придружната програма (во 16:00) публиката имаше можност да го види БАДЈУ на Горав и Рохан Калјан. Филмот што ги следи животот и мислата на еден од најпознатите современи филозофи беше проследен со продлабочена анализа на некои аспекти од филозофијата на Ален Бадју од страна на д-р Марија Тодороска….

Read More

Од „Бадју“ преку „10 Минути постар“ и „Мостови на времето“до „Градина“

Од „Бадју“ преку „10 Минути постар“ и „Мостови на времето“до „Градина“

ЧЕТВРТИОТ ДЕН НА 9. ФФФ ПОСВЕТЕН НА ДОКУМЕНТАРНИОТ ФИЛМ Саботата, третиот ден од 9. Филозофски Филмски Фестивал (ФФФ) содржински донесе проекции на два нови филма. Во Ревијалната програма филм-философија (18:30) присутната публика имаше можност да се наврати на полскиот оскаровец од 2015 година „контемплативната“ ИДА на Павел Павликовски. Подоцна, во своето излагање на тема: „Ида: обид за едно крос-културно читање“, Наум Трајановски (докторанд на Полската акадмија на науките во Варшава) даде опширен, богат и суптилен…

Read More

Филозофски филмски фестивал – Деветта Одисеја, епизода два

Филозофски филмски фестивал – Деветта Одисеја, епизода два

Вториот ден од 9. Филозофски Филмски Фестивал (ФФФ) на вљубениците на седмата уметност и најопштата наука (филозофијата) им понуди три уникатни доживувања. Во терминот за Ревијалната програма филм-философија (18:30) беше прикажана унгарската рапсодија за сонот ЗА ТЕЛОТО И ДУШАТА на Илдико Ењеди. Во своето обраќање до присутната публика насловено „Интимната комуникација меѓу телото и душата“, академик Катица Ќулавкова во јунговска интонација го лоцираше сонот како онаа невидлива територија на средбата меѓу телото и душата. Во…

Read More

9. Филозофски филмски фестивал отворен со Небото над Берлин

9. Филозофски филмски фестивал отворен со Небото над Берлин

Вчера вечерта во Кинотеката на С. Македонија со култното „Небо над Берлин“ свечено беше отворен 9. Филозофски Филмски Фестивал. На почетокот публиката во преполната сала на Кинотеката го слушна и виде маестралниот медитативен аудиовизуелен перформанс на Post Global Trio (Тони Димитров, Димитар Додовски и Мартин Георгиевски). Директорката на Фестивалот, Ана Дишлиеска-Митова го прогласи Фестивалот за отворен со укажување на „способноста или одговорноста на филмот, но и на филозофијата, да ги покажат работите онакви како што…

Read More

Преокција на „Чудо во Милано“ – Средношколска видео лектира

Преокција на „Чудо во Милано“ – Средношколска видео лектира

Најновото, 9-то издание на ФФФ го отворивме со Едукативната програма (ЕП) на ФФФ – проекцијата на т.н. Средношколска видео лектира, сегмент од ЕП наменет за средношколците од Република Македонија. Годинава главни соработници се Агенцијата за филм, Министерство за култура, Град Скопје, Италијанска aмбасада – Скопје, Филозофскиот факултет при Универзитетот „св. Кирил и Методиј“ – Скопје, Младинскиот културен центар во Скопје, Факултет за Аудиовизуелни уметности, Кинотеката на Македонија и издавачката куќа „Аз-Буки“. Во рамките на нашата едукативна програма на овогодишното издание на ФФФ,…

Read More

Покана и повик за средношколски есеј ФФФ 2019

Покана и повик за средношколски есеј ФФФ 2019

На наша огромна радост, оваа година по четврти пат неофицијално ќе го започнеме 9. издание на Филозофскиот Филмски Фестивал со веќе традиционалната средношколска видео лектира. Средношколската видео лектира, суштински сегмент од Едукативната програма на Фестивалот, на 7-ми март ќе го прикаже култниот филм на Виторио де Сика „Чудо во Милано“ (Miracolo а Milano / Miracle in Milan, 1951) како инспирација за учениците од повеќе гимназии низ Македонија кои ќе размислуваат за филмот низ предложената тема:…

Read More

Осврт кон 8. Филозофски Филмски Фестивал 12 – 19 април 2018

Осврт кон 8. Филозофски Филмски Фестивал 12 – 19 април 2018

Филозофскиот Филмски Фестивал (ФФФ), во 2018 год. Со своето второ интернационално издание, ја востанови  Македонија како еден од светските центри на филм-философијата, со единствен специјализиран фестивал од овој вид и со овој обем во светот  кој се одржува токму во Скопје. Полека, но сигурно, Фестивалот станува препознатлив и надвор од локалните и регионалните рамки, со професори и режисери од целиот свет кои учествуваат на Фестивалот и чии филмови се наградувани во рамките на неговата Компетитивна…

Read More
1 2