Краткометражна вечер 1 и средба со Милчо Манчевски (22/05)

Краткометражна вечер 1 и средба со Милчо Манчевски (22/05)

22/05 ПЕТОК Краткометражна вечер 1 и средба со Милчо Манчевски (Milcho Manchevski) 19h00, филмови / 21h30, средба со Манчевски www.cinesquare.net/pff Zoom линк: https://zoom.us/j/91678007392 Избор на филмови од Официјалната селекција на краткометражни филмови (селектор: д-р Дејан Здравков) и ревијално прикажување на краткиот експериментален филм „Четврток“ на Милчо Манчевски. По ревијалната проекција на филмот, и првата вечер на краткометражни филмови доколку сакате да ни се придружите #voistovreme (ако не на исто место :)), ќе се сретенеме во…

Read More

ФФФ CROWDFUNDING АКЦИЈА (4-18 мај)

ФФФ CROWDFUNDING АКЦИЈА (4-18 мај)

[🤚🖐 CROWDFUNDING АКЦИЈА ] ➡️ 14 денови да ни помогнеш Зошто онлајн фестивал и зошто #solidarnakulturnaakcija? https://letsfundit.mk/Home/ProjectDetails/10181   Голем број на културни манифестации низ целиот свет се адаптираа на кризните околности поткрепувајќи го животот преку културата во домашна изолација и давајќи му една перспектива за светот потоа. Повеќе филмски фестивали, во исклучително краток временски период, успеаја да пронајдат или да креираат алтернативни форми и решенија да ги споделат своите програми во виртуелните кино сали овозможувајќи, и за време…

Read More

ФФФ пролетни онлајн миграции (21-31 мај)

ФФФ пролетни онлајн миграции (21-31 мај)

#ideisvetovi Кој е првиот филм на кој ти текнува сега, а кој буквално ти го променил светот? 🙃 ИДЕИ. СВЕТОВИ, ова е максимата на годинешното 10. и роденденско издание на Филозофскиот Филмски Феситвал и неговата солидарна културна акција ФФФ ПРОЛЕТНИ ОНЛАЈН МИГРАЦИИ од 21-31 мај. Во еден „храбар нов свет“, потребни се и креативни и алтернативни модели за одвивање на културата. ФФФ ПРОЛЕТНИТЕ ОНЛАЈН МИГРАЦИИ во соработка со нашите стари пријатели Кинотека на Северна Македонија и нашите нови пријатели Cinesquare,…

Read More

Работилница за филозофија и филм со проф. Сидовски (19-22 април)

Работилница за филозофија и филм со проф. Сидовски (19-22 април)

Тадиционално, во Едукативната програма на Филозофскиот Филмски Фестивал Ве покануваме на интерактивна работилница за филозофија и филм, и оваа година со нашиот драг професор Стефан Сидовски, македонскиот „мајстор на аматерискиот филм“. Работилницата ќе се одржи од 19-22 април, а се што треба да направите за да се пријавите е да ја пополните кусата пријава на следниов линк: Пријава за Работилница со професорот Стефан Сидовски. Доколку имате дополнителни прашања, слободно контактирајте го тимот на ФФФ на contact@philosophicalfilmfestival.mk….

Read More

ФФФ на Конференцијата за филм-филозофија во Шведска

ФФФ на Конференцијата за филм-филозофија во Шведска

На наше огромно задоволство, Филозофскиот Филмски Фестивал беше присутен на годинешната светска конференција за филм-филозофија на Универзитетот во Гетеборг, Шведска (3-5 јули 2018). На конференцијата учествуваа повеќе од 100 професори, истражувачи и докторанди, дел од областа на филозофијата и хуманистичките науки, дел од областа на филмските студии. Со шест keynote излагања (Catherine Wheatley, King’s College London; Eugenie Brinkema, MIT; Aparna Sharma, UCLA; Maja Borg, режисер од Шведска, Emma Wilson, University of Cambridge и Kriss Ravetto…

Read More

Гостување на режисерите на победничките филмови – 9ти и 13ти мај 2018

Гостување на режисерите на победничките филмови – 9ти и 13ти мај 2018

Традиционално, во месец мај, Филозофскиот Филмски Фестивал организира две Специјални проекции – репризно прикажување на победничките филмови на Фестивалот во присуство на режисерите. Љубителите на филм-философијата ќе имаат ретка можност за средба со добитниците на наградата „Златен був“ во конкуренција на долгометражни филмови од жирито и од публиката. Во среда (9. мај) со нас ќе биде унгарскиот режисер Роланд Враник, додека во недела (13. мај) ќе се дружиме со романскиот режисер Теди Некула. Проекциите се…

Read More

Доделени „Златните бувови“ за 2018

Доделени „Златните бувови“ за 2018

  ГРАЃАНИНОТ / 𝐓𝐇𝐄 𝐂𝐈𝐓𝐈𝐙𝐄𝐍 на Роланд Враник (Roland Vranik) – Најдобар долгометражен филм според жирито Вилсон е Африканец кој живее во Будимпешта. Дошол во Унгарија како политички бегалец и сака да стане унгарски државјанин, но неколку пати по ред не успева во тоа. ГРАЃАНИНОТ го отвора прашањето за местото и статусот на поединецот – граѓанин во една земја (матична или туѓа) или во светот воопшто. Што значи да се биде граѓанин денес? Филмот на суптилен…

Read More

Интервју со Дејвид М. Ларсон

Интервју со Дејвид М. Ларсон

ШТО АКО СВЕТОТ БЕШЕ ПРОЅИРЕН? Интервју со Дејвид М. Ларсон, специјалист за Филозофија за деца од Данска ФИЛОЗОФСКОТО ДРУШТВО НА МАКЕДОНИЈА ВО РАМКИТЕ НА ЕДУКАТИВНАТА ПРОГРАМА НА 8. ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ (ФФФ), ЗА ПРВ ПАТ КАЈ НАС ОТВОРА ПРОЗОРЕЦ КОН ОБЛАСТА ФИЛОЗОФИЈА ЗА ДЕЦА. ФИЛОЗОФИЈАТА ЗА ДЕЦА Е ДИСЦИПЛИНА КОЈАШТО ВО СВЕТСКИ РАМКИ ЗАБРЗАНО СЕ РАЗВИВА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ (ВО ГОЛЕМА МЕРА ПОД ПОКРОВИТЕЛСТВО НА УНЕСКО) И Е ОТЕЛОТВОРУВАЊЕ НА НАПОРИТЕ ЗА РАЗВОЈ НА КРИТИЧКОТО И…

Read More

Фил(м)ософија за деца – прв пат во Македонија

Фил(м)ософија за деца – прв пат во Македонија

ФФФ 2018: Едукативна програма – ФИЛ(М)ОСОФИЈА ЗА ДЕЦА 11-15 април 2018 Прв дел: ФИЛОЗОФИЈА ЗА ДЕЦА Програма: “WHAT IF THE WORLD WAS TRANSPARENT? – A SIMPLE GUIDE FOR SPREADING PHILOSOPHICAL WONDER IN THE CLASSROOM”   11 април (среда), 13.00 ч. Свечена сала, Филозофски факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје  Вовед: Филозофијата за деца и искуството од нејзиното воведување во Данска  Теоретско, воведно предавање во дисциплината филозофија за деца, нејзиното значење во светски рамки и споделување…

Read More
1 2